Welkom op de muziekwebsite van Alice Altink

Alice Altink, jazz-zangeres en Individueel, Systeem- en Groepstherapeut.

Hallo, lieve muziekliefhebber!

Welkom op mijn website. Graag vertel ik je iets over mijn muziek en mijn liefde voor zingen en musiceren.

Ik zing al sinds mijn geboorte (bij wijze van spreken) en ik trad op in vele formaties, waaronder: – Chaos – Patchwork – Alice & Friends – Players Quartet – Nostalgia 88 – Partners in Swing – Midas Wolf – en in samengestelde jazzcombo’s.
Als eerste telg uit een muzikaal gezin verbeeldde ik me dat ik alleen in slaap kon komen als er muziek op stond. Eigenlijk is dat nog steeds zo. Mijn vader was bassist, gitarist en zanger en mijn moeder zong overal, als het maar niet op een podium was. Ze had een prachtige heldere stem en hield van veel vocalisten zoals Billie Holiday, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald. De radio stond altijd aan met allerlei soorten muziek en ook mijn tweede vader was er gek op. Hij heeft in 1955 de eerste bandrecorder aangeschaft waarmee hij mij als negenjarige zangeres heeft opgenomen, bijzonder om nog steeds terug te kunnen horen.

Hoewel aanvankelijk toneelspelen mijn passie was, is dat gaandeweg steeds meer uitgemond in zingen en het mooiste vind ik om een muzikale show in elkaar te zetten, waarbij mijn toneelervaring goed van pas komt. Een onderdeel van mijn repertoire is bijvoorbeeld een programma met de geschiedenis van de Bossa Nova en de geschiedenis van de BluesThe Grand Ladies of Jazz show is al een aantal malen met veel succes ontvangen en is nog steeds in te zetten. De volgende show The Grand Diva’s of Song zit in de pijplijn. Ik geniet ervan om muziek op maat te creëren. Dus als je rond een bepaald thema iets wilt, dan vind ik het een uitdaging om daar mooie songs bij te bedenken, soms met verhalen à la Leo Blokhuis en regelmatig met gasten, waarbij ik de spontane ontmoetingen in de muziek graag opzoek.

Een aantal jaren heb ik met pianist Han Hesselink workshops gegeven rond zingend rouwen, dagen waar we immens van hebben genoten. Helend voor velen. Mijn eerste CD (The Gift) stamt uit de tijd dat ik intensieve psychotherapie workshops gaf, waar we veel mantra’s, canons en mooie luisterliedjes met diepgang zongen. Mijn tweede CD (Heel Je Hart) stamt uit de tijd van de workshops met Han, waarin we ook mooie ballads of swingende meezingers vertolkten. Een schitterend project om samen te hebben gemaakt.
En dan is het vooral ook prachtig om op bruiloften en op afscheidsceremonies te mogen zingen. De mensen voor wie ik dat heb gedaan waren altijd bijzonder geraakt en dat geeft grote voldoening.

In mijn performance vind ik het contact met het publiek belangrijk en dat zorgt vaak voor humor en liedjes met een knipoog. Mijn repertoire is voornamelijk Engels met af en toe een uitstapje naar Nederlands, Frans, Duits en Spaans. Een enkele keer vertaal ik Engelse evergreens naar het Nederlands of maak ik zelf een lied voor iemand. Af en toe gebruik ik mijn muziek in mijn psychotherapeutische werk, hetgeen vaak voor verrassende effecten zorgt.

Onlangs heb ik een duo gevormd met Ton Jansse, genaamd HuiskamerGeluk, waarin we mooie luisterliedjes afwisselen met swingende hits en gezellige meezingers voor in de huiskamer op aanvraag. Ton speelt daarbij geweldig swingende gitaar en ik speel afwisselend op de toetsen en de gitaar.

Hoewel ik vele jaren in het partycircuit feestjes heb opgeluisterd, met onder andere dansmuziek, gaat mijn hart nu meer uit naar het geven van kleine persoonlijke voorstellingen of een wat groter concert.

In eigen beheer maakte ik vier CD’s:
The Gift (2001) – I Will Be Gentle (2009) – Heel je Hart (2010) – Hold on to let go (2010)
Van alle nummers van mijn CD’s zijn fragmenten te beluisteren.

Van sommige optredens zijn videofragmenten te zien op de pagina Optredens en op mijn YouTube kanaal: @AliceAltink

Website design en constructie: Joop Wolff